Meer bewegen is een voor velen een voornemen aan het begin van het nieuwe jaar. Ook voor mensen met lymfoedeem, abnormale ophoping van vocht en eiwitten in lichaamsweefsel, is beweging belangrijk. “Door te bewegen spannen de spieren aan, en ontstaat er een spierpompfunctie. De spierpompfunctie zorgt er voor dat het vocht beter wordt afgevoerd,” licht Minte van der Spelt-Korsten toe, coördinerend fysiotherapeut en oedeemtherapeut bij Gezondheidscentrum de Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht.

Foto: Minte van der Spelt-Korsten, ze is als fysiotherapeut, oedeemtherapeut en claudicatiotherapeut aangesloten bij Chronisch Zorgnet voor perifeer arterieel vaatlijden, ook wel bekend als de vaatziekte ‘etalagebenen’. Minte en haar collega’s Marco, Jan en Tine vormen samen het fysiotherapieteam binnen Gezondheidscentrum de Volgerlanden.

Oedeemtherapie in Hendrik-Ido-Ambacht

In oktober vorig jaar maakte Minte de stap om na 8,5 jaar bij een fysiotherapiepraktijk in Ridderkerk te starten bij de fysiotherapiepraktijk in Gezondheidscentrum de Volgerlanden. Dat ze zich onder meer kan richten op haar specialisatie in oedeemtherapie maakt dat ze blij is dat ze de ruimte en vrijheid heeft om haar vakgebied uit te oefenen. “Voor iedereen met lymfoedeem is het belangrijk om in beweging te blijven. Fysiotherapiebehandelingen kunnen de klachten verminderen, waardoor meer vrijheid in het dagelijkse leven wordt ervaren.”

Leren leven met oedeem

Minte zet zich als fysiotherapeut graag in voor patiënten met lymfoedeem, mede doordat het een gevoelige, vertrouwelijke kwestie kan zijn: “Oedeem is chronisch en kan ontstaan na bijvoorbeeld een borstamputatie, dan heb je al een hoop meegemaakt. Om je bloot te geven en je littekenweefsel te behandelen, is intiem.” Vaak worden patiënten met lymfoedeem naar Minte doorverwezen door een huisarts, dermatoloog of oncoloog. Ze helpt patiënten om het lymfsysteem te stimuleren zodat het lymfevocht beter kan worden afgevoerd. Dit kun je doen door middel van manuele lymfedrainage, compressietherapie en oefentherapie.

Neem vochtophoping serieus

De winterperiode is zo ver je het kunt noemen de beste periode voor mensen met lymfoedeem, stelt Minte. “In de zomer reageert je lichaam op de warmte en hitte. Zitten je slippers in de zomer wat strakker, dan is dit bij mensen met oedeem vele malen erger. De belangrijkste boodschap die Minte wil delen: “Neem vochtproblemen in je lichaamsdelen serieus. Vochtproblemen kunnen leiden tot huidwondjes en infecties met alle gevolgen van dien.”

Wie geholpen wil worden aan lymfoedeem of andere lichamelijke klachten kan een afspraak maken bij Fysiotherapie de Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht via 078-625 66 66.