Wat doet een doktersassistent zoal?

Goed om daar, op de Dag van de Doktersassistent op 3 maart, bij stil te staan. Want ze zijn niet alleen het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Door de toenemende zorgvraag wordt de rol van doktersassistenten namelijk steeds groter. Daar vertelt Ashley, doktersassistent bij onze huisartsenpraktijk in ons gezondheidscentrum Oosterflank, meer over.

Ashley vertel eens! Wanneer ben je bij Zonboog begonnen?

In 2018 begon ik als stagiaire. Ik vond het hier zo leuk dat ik na het afronden van mij doktersassistent- opleiding aan het Albeda ben gebleven. Met mensen werken en mensen helpen heb ik altijd leuk gevonden, zo heb ik eerder een zorgopleiding afgerond en heb ik gewerkt als schoonheidsspecialiste. Als doktersassistent zit ik helemaal op m’n plek, want ik vind het fijn om echt iets te kunnen betekenen in en voor de gezondheid van patiënten.

Wat doe je zoal als doktersassistente?

Het werk van een doktersassistente is heel afwisselend, dat vind ik heel fijn. Van triage (beoordelen van de urgentie van de hulpvraag) en eigen spreekuur tot aan dossiers en nieuwe inschrijvingen verwerken. In november heb ik de 2-jarige opleiding Spreekuur Ondersteunend Huisarts afgerond. Dit betekent dat ik ook zelfstandig klachten mag beoordelen, zoals enkeltrauma, keelklachten, brand-, bijt- en traumatische wonden en verschillende kleine kwalen, bijvoorbeeld urineweginfecties en insectenbeten. Je kunt dus echt groeien in je functie.

Wat ik soms aan de telefoon merk, is dat patiënten het idee hebben dat ze worden tegengehouden. Dan is het belangrijk dat ze je juist het gevoel heeft dat we er zijn om te helpen.

Ashley, doktersassistente

Hoe is het om in de Rotterdamse wijk Oosterflank te werken?

We zitten in een gebouw waar een ouderenflat boven zit. De ouderenpopulatie is best groot, maar wel heel leuk. De meeste patiënten kennen we goed en vragen op een positieve manier meer aandacht. In de jaren dat ik hier nu werk zijn we steeds groter aan het worden. We begonnen met een team van zes en zijn nu met 7 huisartsen, 5 assistenten en 4 praktijkondersteuners ( 2 GGZ en 2 Somatiek). Door onze uitbreiding veranderd de patiëntengroep. Zo hebben we bijvoorbeeld een Arabisch sprekende huisarts, heel fijn voor patiënten met Arabisch als moedertaal.

Wat zijn volgens jou de 3 belangrijkste eigenschappen van een doktersassistente?

Op de eerste plaats geduld, want patiënten bellen met een serieus probleem, niet omdat het zonnetje zo lekker schijnt. Ze zijn gefrustreerd door pijn of omdat ze ergens niet uitkomen, daar moet je goed mee om kunnen gaan. Wat ik soms aan de telefoon merk, is dat patiënten het idee hebben dat ze worden tegenhouden. Dan is het belangrijk dat je ze juist het gevoel geeft dat we er zijn om ze te helpen. Ook is het belangrijk om, onder één noemer, netjes/zorgvuldig/efficiënt te werken. En vooral oplossingsgericht te werk gaan.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik goed ben in wat ik doe. En dat ik de ruimte en mogelijkheden krijg om me verder te kunnen ontwikkelen. 9 van de 10 keer weet ik waar ik het over heb, waardoor ik zeker te werk kan gaan. En ik werk in een hecht, betrokken team, onze huisartsen geven je de verantwoordelijkheid en het vertrouwen om je werk zelfstandig uit te voeren. En er is altijd ruimte voor vragen en overleg.

Wanneer is jouw dag geslaagd?

Mijn dag is geslaagd als ik druk en zorgen bij patiënten weg kan nemen of een stapje extra kan doen om het patiënten of hun familie makkelijker kan maken. Bijvoorbeeld een spoedplek regelen in een verzorgingstehuis of hospice. Als aan het einde van de dag alles goed is gegaan, ben ik blij. Goed georganiseerd zijn en rust (in plaats van chaos) zijn belangrijke factoren om de juiste zorg op het juiste moment te kunnen verlenen.