Met hart en ziel voor de zorg en soms een dikke huid

Elke eerste donderdag van maart is de Dag van de Doktersassistent. Deze dag is in het leven geroepen om doktersassistenten in het zonnetje te zetten en stil te staan bij het belangrijke werk dat zij doen. Voor deze dag hebben we Meryem geïnterviewd, zij werkt sinds 2019 als doktersassistente bij Gezondheidscentrum Zuidplein.

Wanneer wist jij: ik word doktersassistente?

In mijn jeugd keek ik naar de Turkse serie Doktorlar. Toen wist ik: ik wil ook in de zorg werken, actie en mensen helpen. Ik heb zelf een huidaandoening, ze hebben voor mij geen oplossing gevonden. Dit motiveert mij om wel iets voor anderen te kunnen betekenen.

Welke opleiding heb je gevolgd?

Ik heb gestudeerd aan het Albeda in de Rozenstraat in Rotterdam. Tijdens mijn studie heb ik op verschillende plekken stage gelopen, zoals bij huisartsenpraktijken en het Maasstad ziekenhuis.

Wat houdt jouw werk als doktersassistente in?

Aan de balie of aan de telefoon ben je het eerste aanspreekpunt en de vertrouwenspersoon van patiënten. Je krijgt uiteenlopende zorgvragen en het is aan jou om de urgentie te bepalen en als het nodig is een bezoek aan de huisarts nodig is. Waar mogelijk help en adviseer je de patiënt zelf. Ook zorg je als doktersassistent voor de in- en uitschrijvingen en voer je opdrachten van de huisartsen uit, zoals instrumenten klaarleggen, een hartfilmpje maken, wondbehandeling en bloed afnemen. En je loopt bijvoorbeeld ook kamers na; op netheid en waar nodig voorraden aanvullen.

Het belangrijkste dat je aan patiënten overbrengt,
is dat je voor ze klaar staat en er bent om ze te helpen.

Meryem, doktersassistente Gezondheidscentrum Zuidplein

Wat maakt jouw werk uitdagend?

Als doktersassistente moet je echt wel sterk in je schoenen staan en zeker zijn van je zaak. Patiënten delen hun zorgen met je; moeders met hun zieke kinderen, chronisch zieken met herhaaldelijke problemen, kinderen met dementerende ouders tot aan verhalen over huiselijk geweld en suïcide. Je krijgt soms heftige emoties van patiënten over je heen, daar moet je mee om kunnen gaan. Het belangrijkste dat je aan patiënten overbrengt, is dat je voor ze klaar staat en er bent om ze te helpen.

Wat vind je het allerleukste aan jouw werk?

Dat is met stipt op 1 ons team! We werken intensief samen om patiëntenzorg te verlenen en houden van gezelligheid en lekker eten. Het team is ook echt belangrijk in je werk. We staan altijd voor elkaar klaar. Toen ik hier kwam werken, voelde het alsof ik bij een warm gezin ben gekomen.

Wat is het mooiste compliment dat je van een patient hebt gekregen?

Een paar maanden geleden sprak ik met een patiënt over haar problemen. Nadat ze bij de huisarts was geweest, bedankt ze me. Ze zei dat ze in lange tijd niet zo ondersteund was geweest en was blij dat ze haar hart kon luchten. Ja, als doktersassistent ben je ook mens. Dat raakte me en is me bij gebleven.