Levens redden door bloeddonatie
Wel eens overwogen om bloeddonor te worden? Veel mensen hebben er nog nooit over nagedacht, of denken dat het ‘teveel gedoe is’. Toch heeft 1 op de 4 Nederlanders ooit in zijn leven bloed nodig. Dat bloed ligt dan klaar dankzij de 2 procent van de Nederlanders die bloeddonor is. Zonboog is daarom een samenwerking aangegaan met Sanquin, de not-for-profitorganisatie die in Nederland de bloedvoorziening regelt. Alle medewerkers van Zonboog kunnen, als ze dat willen, voortaan in de tijd van de werkgever bloed geven. Vera Seriese van Sanquin legt uit wat dat inhoudt.
Vera, jij bent coördinator van Sanquin at work, kan jij uitleggen waarom er eigenlijk bloed nodig is?
Vera: “Er is veel bloed nodig om mensen te helpen overleven. Er gaat al 30 procent van al het gedoneerde bloed naar kankerpatiënten. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook bloed nodig voor mensen die door een ongeluk of bij een bevalling te veel bloed zijn verloren. Vraag maar eens om je heen wie er ooit een bloedtransfusie nodig heeft gehad. Het zal je verbazen hoeveel mensen dat zijn.
Er doneren ruim 390.000 mensen in Nederland bloed of plasma. Maar mensen moeten soms stoppen om verschillende redenen. Ze worden zelf ziek of zijn op leeftijd, want je mag tot je 80ste bloed geven. Ook worden mensen soms tijdelijk van donatie uitgesloten, bijvoorbeeld omdat ze een operatie hebben gehad of op vakantie zijn geweest in een land waar ziektes voorkomen die bloedoverdraagbaar zijn, zoals malaria. Daar komt bij dat bloed een kort houdbaar product is, waardoor we veel donors nodig hebben om de voorraad op peil te houden. Als er opeens een stijgende vraag naar bloed is, moeten we genoeg mensen kunnen oproepen om te komen doneren. Met één keer doneren kan je wel drie patiënten helpen; zo maakt elke donatie het verschil.”
Hoe kan Sanquin at Work hierbij helpen?
Vera: “Sanquin at Work is een programma van Sanquin waarbij we afspraken maken met verschillende bedrijven en instellingen, groot en klein, die graag iets willen doen voor de samenleving. We helpen hen om onder hun medewerkers donors te werven, die onder werktijd bloed mogen geven bij een bloedbank in de buurt. Wel zo makkelijk, omdat mensen buiten werktijd soms geen tijd hebben of de bloedbank te ver van huis vinden. We zijn heel blij dat Zonboog zich ook heeft aangesloten. Het is een mooie manier om je maatschappelijke betrokkenheid als organisatie te laten zien.”
Waar zit de bloedbank?
Vera: “We hebben locaties door heel Nederland. Het kan in de buurt van het werk, maar ook bij huis. Als je wordt opgeroepen om bloed te doneren kun je op alle vaste bloedbanklocaties in het land terecht. Genoeg keuze dus!”
Hoe werkt dat, bloeddonor zijn?
Vera: “Nadat je je hebt aangemeld, krijg je eerst een uitgebreide keuring voordat je bloed kunt geven. We checken of het veilig voor jou is om te doneren; het ijzergehalte in je bloed – je Hb-waarde – mag bijvoorbeeld niet te laag zijn. Je bloed wordt op een aantal bloedoverdraagbare aandoeningen zoals hiv en hepatitis gecontroleerd. De donatie zelf doe je op een afnamestoel. Terwijl je daar ligt kun je bijvoorbeeld een boek lezen, een beleidsnota doornemen of je werkmails op je telefoon checken. Veel donors vinden het een prettig, rustig moment op hun dag.
Als man mag je maximaal 5 keer per jaar bloed doneren en als vrouw maximaal 3 keer. Je kunt ook overwegen plasmadonor te worden: dan scheiden we tijdens het doneren het plasma van de bloedcellen. De rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes krijg je dus weer terug. Doordat dit minder belastend is voor je lichaam, mag je in principe iedere twee weken plasma doneren. Van plasma maken we geneesmiddelen voor zo’n honderd verschillende ziekten.”
Kan doneren schadelijk voor je gezondheid zijn?
Vera: “Nee, want we checken iedere keer vooraf of het veilig voor jou is om te doneren. Dat is een bijkomend voordeel van donor zijn: je Hb-gehalte wordt regelmatig gecheckt, net als je bloeddruk. Je lichaam heeft de afgestane hoeveelheid bloed binnen een paar weken weer helemaal aangevuld. Soms kun je je wat slap voelen, dus raden we aan om altijd even rust te nemen na de donatie en voldoende te drinken voor en na je donatie. We hebben de beroemde roze koeken en andere snacks voor je klaar liggen om even wat te eten. Verder kun je na je donatie beter niet gaan sporten of zware fysieke inspanningen leveren.”
Duurt het lang, zo’n donatie?
Vera: “Een bloeddonatie is zo gepiept, daarvoor lig je ongeveer 10 minuten op een afnamestoel. Inclusief de keuring en een drankje achteraf is het slim om een uurtje in je agenda te blokkeren voor je bezoek aan de bloedbank. Plasma doneren duurt wat langer, gemiddeld lig je 45 minuten op een afnamestoel. Een heel mooi gebaar van Zonboog dat je dit gewoon onder werktijd mag doen. Het is ook een bijzondere gift, een bloeddonatie. Je redt er echt mensenlevens mee.”
Wilt u ook levens redden met een uurtje van uw tijd? Meld u direct aan op www.sanquin.nl/held