Europese dag voor het alarmnummer 112

Vandaag (11 februari) is het de Europese dag voor het alarmnummer 112. In elk land van de Europese Unie kan 112 gratis, vanaf alle vaste en mobiele netwerken, gebeld worden voor levensbedreigende en heterdaad situaties. Deze dag is in het leven geroepen om de bekendheid van 112 te vergroten. Maar wanneer belt u 112 in plaats van uw huisarts? Wij geven u tips.

Alarmnummer 112

U belt het alarmnummer 112 alleen voor een spoedeisende of levensbedreigende situatie. Bijvoorbeeld als u of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft. Daarnaast kunt u denken aan brand, een gaslucht op straat of als u getuige bent van een misdrijf. Als u 112 belt, vertelt u dan wat er aan de hand is, waar er hulp nodig is en welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance. De medewerker van de centrale meldkamer verbindt u onmiddellijk door met de juiste hulpdienst in uw regio. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer voorbeelden wanneer u 112 kunt bellen.

Geen medische spoed? Neem contact op met uw huisarts

Als u of iemand anders medische hulp nodig heeft, maar er geen sprake is van een spoedeisende of levensbedreigende situatie, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts. De website moetiknaardedokter.nl is een goede raadgever om te bepalen of een bezoek aan de huisarts nodig is. Bij twijfel, ongerustheid of verergering van uw klachten, neemt u ook contact op met uw huisarts. Heeft u in de avond, nacht, weekend of tijdens nationale feestdagen last van ernstige gezondheidsklachten die niet kunnen wachten tot de gewone openingstijden van uw huisartsenpraktijk? Dan kunt u contact opnemen met de huisartsenpost. Op de contactpagina van ons gezondheidscentrum vindt u het desbetreffende telefoonnummer.