In Nederland valt de Ramadan, de vastenmaand voor moslims, dit jaar van begin april tot begin mei. Opoffering en bezinning zijn de kernwaarden van de ramadan. Tijdens deze maand onthouden moslims zich uit religieuze overweging een maand lang tussen zonsopkomst en zonsondergang van eten en drinken. Waar moet u op letten als u meedoet aan de ramadan?

Impact van ramadan op uw gezondheid

Als u gezond bent en voor zonsopgang en na zonsondergang voldoende eet en drinkt, kan de Ramadan geen kwaad. Doordat u ’s avonds eet, krijg u voldoende voedingsstoffen binnen. Het enige nadeel is dat uw energiebalans in de war wordt geschopt. Uw hersenen hebben gedurende de dag energie nodig om goed te functioneren.

Wie hoeven niet te vasten?

Voor wie lichamelijk last kan hebben van het vasten, is er een uitzondering. Chronisch zieken, zwangere vrouwen, kinderen en ouderen mogen de ramadan overslaan. Reizigers en mensen die zware lichamelijke arbeid moeten verrichten, hoeven niet te vasten en kunnen de gemiste dagen op een later moment inhalen.

Moslims met een voorgeschreven dieet, of een (chronische) ziekte, die toch mee willen doen met de ramadan, wordt aangeraden dit alleen in overleg met hun zorgverlener(s) te doen.

Diabetes en ramadan

Heeft u diabetes? Religieuze en medische organisaties bevelen aan dat mensen met diabetes niet meedoen aan het vasten vanwege bepaalde gezondheidsrisico’s. Wilt u toch meedoen aan de ramadan? Overleg dit dan altijd met uw zorgverlener(s), zoals huisarts, internist of praktijkondersteuner. Hij/zij geeft u advies over het aanpassen van uw medicijnen of insuline, zodat uw bloedsuiker niet te hoog of te laag wordt.

Meet indien mogelijk regelmatig uw bloedsuikerwaarden om te checken of deze goed is. Heeft u klachten of vragen, neem dan contact op met uw (huis)arts.

Belangrijke tip om de ramadan op een gezonde manier te volgen

Tijdens de ramadan is het belangrijk om tussen zonsondergang en zonsopkomst voldoende te drinken en te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen. Vermijd te veel eten en vette en zoete snacks.