Wat is Wereld diabetes dag?

Op 14 november 2021 is het Wereld diabetes dag, dit is een belangrijke wereldwijde bewustwordingscampagne voor diabetes. Wereld Diabetes Dag’ werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. Het doel van ‘Wereld Diabetes Dag’ is aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt, onder volwassenen maar ook onder kinderen.

Wat is diabetes?

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij het lichaam niet meer in staat is zelf de suikerhuishouding goed te regelen. Deze regeling van het bloedsuikergehalte gaat via het hormoon insuline.
Als dit hormoon niet meer goed gereguleerd wordt of zelfs niet meer aangemaakt wordt in het lichaam dan raakt de balans verstoord. De pancreas (alvleesklier) reguleert het hormoon insuline en geeft dit af aan de darmen. Als dit orgaan overvraagd wordt of niet goed meer functioneert dan kan het niet meer voldoende insuline aanmaken. Dit wordt diabetes type 2 genoemd. In sommige gevallen maakt de pancreas helemaal geen insuline meer aan, omdat het afweersysteem van het lichaam de cellen van de pancreas aanvullen. Dit wordt ook wel diabetes type 1 genoemd.

Symptomen van diabetes type 1

Diabetes type 1 wordt vaak snel ontdekt, nadat iemand zich in korte tijd beroerd is gaan voelen. Toch kan de aanloop met vage klachten ook bij diabetes type 1 wat langer duren, bijvoorbeeld enkele maanden. Bij diabetes type 1 zijn mogelijke klachten:

 • veel dorst;
 • veel plassen;
 • afvallen zonder dat daar een reden voor is;
 • ziek en beroerd voelen;
 • veel honger hebben, of juist helemaal niet;
 • wazig zien;
 • misselijk zijn of overgeven.

Symptomen van diabetes type 2

Diabetes type 2 komt het meest voor en is het moeilijkst te herkennen. Aanwijzingen dat er sprake is van deze aandoening kunnen zijn:

 • veel dorst en last hebben van een droge mond;
 • veel plassen;
 • veel moe zijn;
 • last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien;
 • slecht genezende wondjes;
 • kortademigheid;
 • pijn in de benen bij het lopen;
 • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking;

Welke soorten behandeling zijn er?

Wanneer er sprake is van diabetes type 1, dan wordt er insuline voorgeschreven, waarvan de hoeveelheid bepaald word aan de hand van te meten bloedsuikers en wat men verwacht te eten.

Bij diabetes type 2 wordt er vaak eerst geprobeerd door leefstijl verbeteren (zoals meer bewegen, gezonder eten, afvallen) de waarden te verlagen en de klachten te verminderen. Indien nodig kan er worden gestart met tabletten ter behandeling van de suikerziekte.

We zien in de praktijk dat mensen die een gezondere leefstijl nastreven hun bloedsuikerspiegels beter onder controle kunnen krijgen. Het is dan mogelijk om de behandeling met tabletten te voorkomen of uit te stellen.

Waarom vinden er extra controles plaats bij diverse zorgverleners?

We weten uit ervaring dat diabetes op langere termijn extra klachten en complicaties kan geven. U kunt hierbij denken aan slecht genezende wondjes aan de voeten en klachten met zien. Deze klachten zouden op termijn kunnen leiden tot amputatie van ledematen of slechtziendheid. Dit willen we graag voorkomen. Om deze klachten te voorkomen en deze snel in beeld te krijgen worden er controles gedaan, zoals voetencontrole en oogcontrole.

Als u medicatie gebruikt, wordt deze voorgeschreven medicatie in de apotheek voor u klaargemaakt en aan u verstrekt. Hierbij kijken wij of u de juiste medicijnen in de juiste dosering voorgeschreven krijgt. Een van de controles die wij doen is of de medicatie gebruikt kan worden bij eventuele andere aandoeningen. Mocht dit volgens de apotheek mogelijk een probleem vormen, kan het zijn dat de apotheek de voorschrijvend arts adviseert om een geneesmiddel te stoppen, te vervangen of een andere dosering voor te schrijven. Ook controleren we of u de medicatie samen kan innemen met andere medicatie die reeds gebruikt wordt.

Ondersteuning en begeleiding

Wij snappen dat het erg schrikken is en best eng kan zijn als u te horen krijgt dat u diabetes heeft. Het is daarom belangrijk om, samen met uw huisarts en Praktijkondersteuner Somatiek, te bepalen wat u nodig heeft van onze zorgverleners om zo goed mogelijk om te kunnen gaan met deze diagnose en aandoening.

Zoals eerder aangegeven is een gezonde leefstijl erg belangrijk om klachten te verminderen en te voorkomen. Zo kan voldoende bewegen helpen om diabetes onder controle te houden. Ook gezond eten is bij diabetes erg belangrijk.
Uw huisarts en praktijkondersteuner kunnen u hierbij adviseren en helpen. Als het nodig is en als u wilt, kunnen zij u doorverwijzen naar andere hulpverleners, zoals een fysiotherapeut om (weer) te beginnen met bewegen, een diëtist om samen met u naar een voeding te kijken of een Praktijkondersteuner GGZ om te praten over de diagnose en wat dit met u doet.

Samen willen we u de beste zorg bieden om zo goed mogelijk met de diabetes om te gaan en om zo min mogelijk last te hebben van (lange termijn) klachten.