Spilfunctie met specialisme

In onze huisartsenpraktijken hebben alle zorgverleners hun eigen waarde in de zorg. Een verpleegkundig specialist maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Daarom lichten we het verhaal van Marsha toe, verpleegkundig specialist in huisartsenpraktijk van Gezondheidscentrum Berkel en Rodenrijs, zij helpt patiënten met acute klachten op het gebied van dermatologie, KNO, ogen, luchtwegen en acuut trauma.

Verpleegkundig specialist

Een verpleegkundig specialist combineert verpleegkundige behandelingen met medische behandelingen binnen zijn of haar eigen deskundigheidsgebied. Zo werkt Marsha zelfstandig naast de huisartsen binnen de huisartsenpraktijk en neemt daarbij taken van huisartsen over. Ik behandel patiënten met acute klachten met soms een chronisch beloop, zoals eczeem” legt Marsha uit, “Als verpleegkundig specialist doe je niet hetzelfde werk als een huisarts, maar we vullen elkaar aan. Een huisarts is meer bezig met zichtbare (acute) klachten een verpleegkundig specialist houdt zich bezig met specifieke onderdelen van de zorg.” Dermatologie (huidklachten), Keel-, neus en oorklachten, oogklachten, luchtwegklachten en acuut trauma zijn Marsha’s specialismes.

“Als verpleegkundig specialist doe je niet hetzelfde werk als een huisarts, we vullen elkaar vooral aan.”

Marsha, Verpleegkundig specialist

Aanspreekpunt in de eerstelijnszorg

Verpleegkundig specialist word je niet van de een op andere dag, daar heb je veel kennis en ervaring voor nodig. Zo heeft Marsha eerst de HBO-opleiding Verpleegkunde in Eindhoven afgerond. Door haar stage in Gambia werd ze getriggerd door eerstelijnszorg: “In Gambia verrichten de verpleegkundigen de eerstelijnszorg in plaats van de artsen, dat is niet te vergelijken met hier. Wat mij hier in aansprak is om het aanspreekpunt voor patiënten te zijn en voorlichting te geven.” Omdat je als verpleegkundig specialist minimaal 2 jaar werkervaring nodig hebt, heeft Marsha de opleiding Praktijkondersteuner Huisarts (POH) afgerond, hier zes jaar werkervaring in opgedaan in onze huisartsenpraktijk en vervolgens de opleiding tot Verpleegkundig Specialist gestart en afgelopen jaar succesvol afgerond.

Zorgprestaties

Voor haar afstuderen tot Verpleegkundig Specialist heeft Marsha het actieplan van een manuscript uit Bristol vertaald over atopisch eczeem; een veel voorkomende, niet besmettelijke, chronische ontstekingsziekte van de huid. Op basis van een het eerdere onderzoek in Bristol en een eigen onderzoek onder patiënten, is gebleken dat het juist smeren van eczeemcrème de cruciale oplossing is om patiënten te helpen. Vijf maanden later deed Marsha mee aan de hackaton van Fast Forward Dermatology, een beweging dat als doel heeft (digitale) vernieuwing binnen de huidzorg te versnellen. In een team met medestudenten ontstond het idee om het vertaalde actieplan te digitaliseren en in te passen in bestaande digitale systemen in de eerste lijn, daarmee wonnen ze de Fast Forward Dermatology 2021. Marsha’s groep mag nu door met de ontwikkeling van de oplossing, hierover vertelt ze: “Ik ben heel trots dat onze oplossing wordt gezien, want ik geloof dat we de zorg beter kunnen maken, het hoeft niet veel te kosten, als we maar willen. Door goede voorlichting te geven kunnen we doorverwijzingen naar een dermatoloog voorkomen.”

Werken bij Zonboog

Haar doel om meer en betere zorg te leveren, heeft Marsha bij Zonboog gevonden. Na een open sollicitatie startte ze in 2013 bij Zonboog als POH en is vorig jaar afgestudeerd als Verpleegkundig Specialist. “Voor mij voelt het als een warm bad. Ik heb meerdere centra binnen Zonboog gezien, maar zit hier helemaal op mijn plek. De huisartsen zijn laagdrempelig bereikbaar, je mag ze altijd benaderen. We zijn open en transparant naar elkaar. Dat ik de opleiding Verpleegkundig Specialist wilde gaan doen, werd omarmd. Dan is het ook fijn om te horen “we zijn zo blij met je, je hebt volle spreekuren, mensen weten je te vinden.” Hoewel ze oorspronkelijk uit Brabant komt, voelt ze zich helemaal thuis in het Rotterdamse: “De mensen zijn lekker direct, dat past bij me.”

Waarde in de zorg

Dat patiënten door Marsha wordt aangeprezen, is een mooi compliment. “Laatst gaf een patiënt mij een doosje Merci om me te bedanken, omdat ze me eigenlijk wilde knuffelen. Door mijn advies op te volgen om hormoonzalf voor haar eczeem te gebruiken, had ze naar eigen zeggen weer jonge handen. Ze zag mij daardoor als dermatoloog, maar dat ben ik niet, ik weet er toevallig meer van. En dat maakt mijn functie waardevol. Dat scheelt patiënten doorverwijzingen naar andere specialisten.”

Heb je net als Marsha een groot hart voor de eerstelijnszorg en wil je doorgroeien als zorgverlener? Bekijk dan onze vacaturepagina.