Op 1 april 1998 startte Usha Orie als doktersassistente bij Gezondheidscentrum Ommoord. 25 jaar is ze al 10,5 jaar praktijkmanager van Gezondheidscentrum Oosterflank én is ze sinds de fusie met Stichting Gezond op Zuid op projectbasis manager zorg van alle 6 Gezond op Zuid locaties. En ze is actief voor de Zonboog Personeelsvereniging. Usha heeft veel ondernomen binnen en buiten de huisartsenzorg. Waar is ze het meest trots op? En heeft ze nog dromen of doelen?

Usha, vertel eens. Hoe kijk je terug op de afgelopen 25 jaar?

“25 jaar geleden begon ik als doktersassistente bij gezondheidscentrum Ommoord, dat was destijds ons eerste en enige gezondheidscentrum. De toenmalige bestuurder moedigde mij aan om de opleiding Praktijkondersteuner Somatiek te volgen. Dat ben ik ook gaan doen en vervolgens combineerde ik mijn baan als praktijkondersteuner met coördinerende werkzaamheden binnen het centrum. Daarna heb ik geholpen met het opzetten van nieuwe gezondheidscentralocaties: Nieuwe Westen, Rotterdam Noord, Berkel en Rodenrijs en Nesselande. Eerlijk gezegd raakte ik daarna op alles uitgekeken. Totdat in 2012 er de mogelijkheid kwam om in Oosterflank iets op te zetten, wat mijn vaste locatie zou worden. Ik ben er trots op om Oosterflank zo te zien groeien. We draaien goed en hebben een leuk team.”

Dit is de tweede fusie die je in 25 jaar bij Zonboog meemaakt. En waar je zelf ook een belangrijke rol in vervult.

“Klopt! Ik heb Zorg op Noord (Zon) en Boog zien samenkomen. En sinds 1 januari is Zonboog dus gefuseerd met Gezond op Zuid. Toen intern de mogelijkheid voorbijkwam om als manager zorg de praktijkmanagers van de Gezond op Zuid locaties te begeleiden en te ondersteunen, heb ik gelijk gereageerd. Van 1998-2004 heb ik op huisartsenpost Zuid gewerkt, daardoor kende ik al een aantal huisartsen van onze Gezond op Zuid locaties. En ook omdat ik in de klankbordgroep van het Albeda collega heb gezeten, bracht ik weleens een bezoek op de locaties. Dat onze organisaties zijn gefuseerd, voelt dan ook als thuiskomen.”

Wat maakt dat jij niet uitgekeken raakt in de huisartsenzorg?

“Geen dag is hetzelfde. En ik vind het vooral leuk om anderen met mijn kennis en ervaring te kunnen helpen. Voordat ik manager zorg werd bij Gezond op Zuid gaf ik les op het Albeda College. En nu help ik dus de praktijkmanagers van onze Gezond op Zuid locaties, dat geeft ook een hoop voldoening.”

Je hebt een hoop functies uitgeoefend in de huisartsenzorg. Heb je nog dromen voor jouw vakgebied?

“Als ik nog iets wil doen, is het op grotere schaal een project opzetten voor eenzame ouderen. Er zijn een hoop eenzame ouderen – zonder kinderen of die hun kinderen weinig zien of weinig sociale contacten hebben. Ik wens het elke oudere toe dat ze aanspraak hebben. Bijvoorbeeld een kop koffie drinken voor de gezelligheid, een ommetje, samen eten of een boodschappen doen.”

Wat weten mensen niet over jou?

“Buiten de huisartsenzorg heb ik een kappers- en visagie-opleiding gevolgd. Knippen houd ik beperkt en Hindoestaanse bruiden opmaken voor hun bruiloft doe ik er nog steeds bij, om dat ik het leuk vind. Op dit moment volg ik trouwens een coachopleiding. Maar ik raak nu wel een beetje verzadigd met opleidingen, ik word ook een dagje ouder. ’s Avonds geniet ik van m’n rust en muziek. En buiten mijn werk ga ik het liefst om de maand op vakantie. Amerika staat nog op mijn lijstje.”

Hoe heb je alles wat je hebt gedaan kunnen bolwerken de afgelopen 25 jaar?

“Zonder de steun van mijn man en drie zonen (28, 25 en 18 jaar) had ik dit niet allemaal kunnen doen. Mijn kinderen waren makkelijk toen ze klein waren. Zij zijn er dan ook zeker bij als we mijn 25-jarig jubileum gaan vieren.”