Oktober staat in het teken van Stoptober: 28 dagen niet roken in oktober. De afgelopen acht jaar hebben 400.000 mensen meegedaan aan Stoptober. Speciaal in deze maand is er extra aandacht en (online) hulp voor mensen die willen stoppen met roken.

Stoppen met roken loont altijd

Roken maakt meer kapot dan je lief is. Ook al voelt dat op dit moment niet zo. Je lijkt niets te merken, maar je lichaam gaat steeds verder achteruit. Tot het te laat is. Dat willen de Nederlandse gezondheidsorganisaties, en ook al onze zorgverleners van Zonboog, voorkomen. Stoppen met roken heeft, zowel op jongere als oudere leeftijd, altijd zin. Wat er met je lichaam gebeurt als je stopt, lees je op de website van KWF. Je hebt na een paar jaar al minder gezondheidsrisico’s en bespaart een hoop geld.

De stap naar stoppen met roken

Wil je stoppen met roken en ben jij jezelf aan het oriënteren op manieren om te stoppen met roken? Goed bezig! Bewust stoppen met roken en een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Het kan fijn zijn om hier hulp en begeleiding bij te krijgen. Tijdens Stoptober kan je gebruik maken van de Stoptober-app en/of de tips en het ‘Stoppenplan’ op Stoptober.nl Mocht je persoonlijke hulp of begeleiding nodig hebben, neem dan contact op met je huisarts om een afspraak te maken bij de praktijkondersteuner.

Praktische tips voor Stoptober

  • Zet op een rijtje waarom je wilt stoppen.
  • Download de gratis Stoptober 2022 app.
  • Bedenk op welke manier je gaat stoppen: zelfstandig, met begeleiding van een professional, en met of zonder hulpmiddelen.
  • Zoek steun in je omgeving, via de app, online of via je huisarts. Laat zoveel mogelijk mensen weten dat je stopt en zoek steun bij medestoppers.
  • Maak ter voorbereiding een plan: hoe reageer je bijvoorbeeld als iemand je een sigaret aanbiedt?
  • Wat ga je straks doen met het geld dat je uitspaart?

Bron: Stoptober Magazine, najaar 2022

Stoptober werkt

De positieve aanpak en het feit dat je het samen doet, zorgt ervoor dat Stoptober beter werkt dan een stoppoging zonder hulp. Rokers die 28 dagen stoppen met roken, hebben 5 keer meer kans om blijvend te stoppen, zo blijkt uit onderzoek van het AMC. Dit komt doordat ze dan de zwaarste ontwenningsverschijnselen achter de rug hebben.

Stoppen met roken op jouw moment

Stoptober begint op 1 oktober. Maar je kunt op elke andere dag in oktober ook meedoen met Stoptober. Kijk wat werkt voor jou. Heb je op 1 oktober bijvoorbeeld een erg spannende dag en ben je bang dat stoppen dan niet lukt, kies dan gewoon een andere begindatum – en zet deze dag in je agenda! En ook na oktober kun je altijd terecht bij ons gezondheidscentrum voor tips, adviezen en ondersteuning!