Als je zwanger bent, gebeurt er een hoop in je lijf. De beweeggroepen ZwangerFit en MamaFit helpen (aanstaande) mama’s bij hun houding en het bewegen voor hun bevalling en na de geboorte van hun kind. Ook de kennis en informatie die wordt gedeeld zijn van belang: “Hoe meer je weet, hoe makkelijker je bevalt” stelt fysiotherapeut Jolien.

Voorbereiden op (herstellen na) de bevalling
De beweeggroepen ZwangerFit en MamaFit van Fysiotherapie Ommoord zijn volgens Jolien een belangrijke handreiking: “Je lichaam is hard aan het werk als je zwanger bent, er gebeurt ontzettend veel in je buik en je lijf. Daarom is het belangrijk dat je fit bent en blijft in je zwangerschap, want dat helpt tijdens de bevalling en bij het herstel. Ook therapeutisch is er veel aan te doen, want bekken- en rugklachten zijn trainbaar.”

Zwangerschapsadvies, steun en begeleiding van fysiotherapie
De beweeggroep ZwangerFit maakt een bevalling per definitie niet minder zwaar, stelt Jolien. “De eerste bevallingen zijn vaak het zwaarst. Desondanks leert de ervaring dat hoe meer je weet, hoe makkelijker je bevalt. Daarnaast zie je dat door voldoende bewegen en sporten een bevalling met vlotter en met minder complicaties verloopt en ben je na de bevalling sneller weer op de been” legt Jolien uit.

Meer dan een zwangerschapstraining
Of je nu wel of geen klachten hebt, iedere (aanstaande) mama kan zich aanmelden voor Zwanger- of MamaFit. Het advies dat Jolien geeft: “De lessen zijn voor elke aanstaande moeder waardevol, omdat we wekelijks les geven (en moeders dus vaker zien dan de verloskundige) en omdat de mama’s veel steun aan elkaar hebben. Daarbij hebben we ook bekkenfysiotherapeuten in huis, mochten er bekkenproblemen (op)spelen.”

Theoretische kennis over bevallen
Naast de fysieke lessen is er ook ruimte voor informatieve lessen over bevalcoaching. Daarbij valt Jolien op dat sommige vrouwen in de veronderstelling zijn dat liggend op de rug bevallen de enige houding is. “Liggend op de rug bevallen is zowel qua zwaartekracht als anatomisch gezien een onhandige houding”, legt Jolien uit, “dat is dan ook echt een eyeopener voor ze als je de mogelijke bevalhoudingen doorneemt en bespreekt.”

MamaFit
Wat Jolien het meeste opvalt bij MamaFit zijn blije maar de vermoeide gezichten, zegt ze met een knipoog. Voorheen waren MamaFit en ZwangerFit een gezamenlijke training, maar door de trainingen apart te houden, is er een duidelijk verschil. “MamaFit is bedoeld voor moeders die na hun bevalling het sporten weer op willen bouwen,” vertelt Jolien, “En het is voor deze moeders fijn om positieve en negatieve ervaringen rondom het moederschap uit te wisselen.”

Wil je meedoen aan MamaFit of ZwangerFit? Hier vind je meer informatie. Vragen of aanmelden kan via 010-455 9598 of [email protected].

Over onze fysiotherapeut Jolien
In 2008 startte Jolien als fysiotherapeut bij gezondheidscentrum Zonboog in Ommoord. Vijf jaar geleden kwam ze zelf met het idee om de trainingen ZwangerFit en MamaFit te starten, omdat haar passie daar ligt en ze zich goed in de (aanstaande) moeders kan verplaatsen als moeder van drie jonge kinderen. Jolien heeft opleidingen gevolgd om deze trainingen te kunnen geven en is vanuit Zonboog lid van het ZwangerFit netwerk.