Stemproblemen zijn erg vervelend en kunnen een grote impact hebben op je dagelijkse leven. Jong en oud kan er last van hebben, van kinderen en leerkrachten, tot aan (koor)zangers, presentatoren en managers. Ook hersenletsel, zoals een beroerte of herseninfarct, kan leiden tot stemproblemen. Logopedist Naomi Lieuw-Tjoen-Sioe van Gezondheidscentrum Ommoord ziet patiënten van alle leeftijden met uiteenlopende klachten, zoals heesheid, het wegvallen van de stem of pijn bij stemgebruik. “De persoonlijke situatie van iedere patiënt is anders. Persoonlijk herstel staat bij mij voorop, dat iemand weer kan praten, zoals hij of zij dat graag wil.”

Een ieder met zijn of haar eigen stem

Sinds augustus is Naomi Lieuw-Tjoen-Sioe, naast haar collega Mirjam Polman, werkzaam als logopedist binnen gezondheidscentrum Ommoord aan de Briandplaats. Zij ziet diverse patiënten om te helpen bij stemproblemen. “Je stem heb je natuurlijk nodig om te communiceren. Als dat niet of moeilijk gaat, is dat heel vervelend. Bij klachten is het belangrijk op tijd aan de bel te trekken om je oude stem terug te krijgen en blijvende schade te voorkomen,” licht Naomi toe. De oorzaken lopen zeer uiteen en verschillen per persoon. “Stress, spanning en emotie kunnen ervoor zorgen dat je je stem volledig kwijt raakt. Denk aan het verlies van een dierbare, een sportactiviteit of presentatie. Dit kan ertoe leiden dat je opnieuw moet leren je stem te vinden. Neem bijvoorbeeld leerkrachten, in vakanties geven zij geen les en hebben hun stem rust, maar als de school weer begint staan zij 5 tot 8 uur voor of in de klas – zonder enige opwarming voor hun stem. Daarbij staat de ene leerkracht voor een hele drukke klas en heeft de andere leerkracht persoonlijk moeite om voor een hogere of andere groep te staan.”

De kracht van een stem

Wie met stemproblemen bij Naomi komt, wordt eerst uitgenodigd voor een intakegesprek. Na het uitgebreid onderzoek en de analyse door Naomi worden gezamenlijk doelen besproken en gesteld. Oefeningen tijdens de behandelingen én voor thuis leiden tot het gewenste resultaat. “Je werkt naar een zo groot mogelijke verbetering,” stelt Naomi, “Omgaan met je stem is een combinatie van technieken. Het belangrijkste dat ik iemand leer is om in zijn of haar werk, hobby of dagelijkse leven weer zelfverzekerd te kunnen communiceren.” Zo kan een student zijn of haar vakgebied leuk vinden, maar spanning hebben om te presenteren. Of is het voor iemand met hersenletsel een fijn gegeven om te kunnen zeggen wat hij of zij graag wil eten. Naomi zet een ieder weer in zijn of haar eigen stemkracht: “Net als armen en benen kun je ook je stem overbelasten. Dit betekent dat je stem anders gaan klinken of zelfs helemaal wegvalt. Persoonlijk herstel is het allerbelangrijkste om je stem terug te krijgen, zodat een ieder zijn of haar eigen stem kan laten gelden.”   

Contact

Heeft u of uw kind stemproblemen of -klachten? Neem dan contact op met Logopedie Ommoord voor een intakegesprek via [email protected]. Of meld u aan via dit formulier.