Sporten is goed voor je gezondheid. Toch kan het lastig zijn om jezelf te motiveren om voldoende te bewegen én de routine van regelmatig bewegen vast te houden. Wanda en Isa, fysiotherapeuten bij Gezondheidscentrum Beverwaard geven advies en tips om inwoners van Beverwaard in beweging te krijgen.

Fysiotherapeuten Wanda en Isa helpen inwoners van Beverwaard in beweging

Jong geleerd is oud gedaan

Wanda is al bijna 20 jaar werkzaam als fysiotherapeut in Beverwaard. Ze maakt zich zorgen om de kinderen in de wijk: “Het aantal kinderen in de wijk met overgewicht neemt toe, dat is zorgwekkend. Als je op jonge leeftijd lichamelijke klachten of aandoeningen hierdoor ontwikkeld, kun je minder makkelijk bewegen en neemt je gewicht en klachten verder toe.” Ook heeft overgewicht sociale en emotionele impact op een kind. “Als je met de gymles niet mee kunt komen, ontstaan er mogelijke gevolgen met het zelfvertrouwen en pesten. Daarom is het belangrijk dat kinderen van jongs af aan worden gestimuleerd om te bewegen of sporten,” stelt Wanda.

Van de wijk voor de wijk

Er zijn verschillende oorzaken van overgewicht, zoals veel of ongezond eten en weinig bewegen. “Vaak speelt er veel meer,” stelt Wanda, “Bijvoorbeeld een hardwerkende moeder die toch moeite heeft om financieel rond te komen, en sportspullen kopen voor haar kinderen erg lastig is.” Binnen en buiten het gezondheidscentrum wordt er door zorgverleners samengewerkt om jong en oud in beweging te krijgen. “In de wijk zijn er veel samenwerkingsverbanden én mogelijkheden. We kijken verder dan lichamelijke klachten en denken echt met onze patiënten mee,” aldus Wanda.

5 tips om meer te bewegen

Wanda en Isa delen 5 tips om meer te bewegen.

 • Beweeg waar mogelijk
  “Als het je niet lukt om zelf in beweging te komen, zoek dan aansluiting in de wijk. Klop bijvoorbeeld aan bij het Huis van de Wijk of SOL Netwerk. Zo zijn er bijvoorbeeld wandelgroepen waar je je bij kunt aansluiten,” aldus Wanda.
 • Zoek een maatje
  “Samen sporten kan een extra motivatie zijn om meer te gaan bewegen of sporten,” meent Isa, “Je kunt elkaar motiveren om te gaan, waardoor je na het sporten blij bent dat je bent gegaan. Sporten geeft energie en die eerste stap is heel belangrijk!”
 • Beweeg samen met je kind
  “Als gezin is het belangrijk dat je ook samen in beweging komt. Je bent als ouder een voorbeeld voor je kind,” zegt Isa. Een vast moment nemen is de manier om er ook een gewoonte van te maken: “Na het avondeten samen een rondje wandelen bijvoorbeeld, dan heb je ook echt tijd voor elkaar om de dag met elkaar te bespreken.”
 • Zoek iets wat je leuk vindt
  Wanda licht toe: “Als je dochter wil voetballen en jij stelt ballet voor, dan zijn jullie ideeën van sporten mogelijk dusdanig verschillend, dat je daarmee je dochter niet motiveert. Iets doen wat je zelf leuk vindt, maakt het makkelijk om sporten ook vol te houden.”
 • Wees realistisch
  “Leg de lat niet te hoog” stelt Isa, “want als je weet dat één keer per dag sporten niet gaat lukken, werkt dat demotiverend.” Als hulpmiddel verwijst ze naar apps waarmee je je beweging bij kunt houden, zoals stappenteller.

Heb je lichamelijke klachten? Of twijfel je of het nodig is om langs te gaan bij een fysiotherapeut? Neem gerust contact op met één van onze fysiotherapiepraktijken.