Het griepseizoen staat weer voor de deur. Griep kan iedereen krijgen en is besmettelijk. Hierdoor kan het doorgegeven worden aan anderen. Voor mensen met een lagere weerstand kan dit gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld bij een longziekte of hartziekte of bij gebruik van bepaalde medicijnen.
Valt u onder de kwetsbaardere groep dan krijgt deze maand (of heeft u deze reeds ontvangen) een uitnodiging van de huisarts om de griepprik te halen.

Wat is griep?
Als u griep heeft voelt u zich ineens ziek. Vaak heeft u dan ook koorts. Daarbij heeft u last van hoesten, niezen of keelpijn. Het komt door een virus, het griepvirus (influenzavirus). Het komt vooral voor tussen december en april.
Griep is wat anders dan een gewone verkoudheid. Bij een verkoudheid bent u meestal minder ziek.
Bij de meeste mensen gaat griep vanzelf over. Sommige mensen kunnen er wel erg ziek van worden.

Hoe voorkom ik griep of hoe voorkom ik dat ik het verspreidt?
Tips om te voorkomen dat u virussen krijgt of verspreidt:

  • Was uw handen vaak met water en zeep. Maak ze droog met een papieren handdoekje. Gooi dit direct in de vuilnisbak.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Raak uw neus, mond en ogen zo weinig mogelijk aan.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten. Gooi de zakdoekjes gelijk weg.
  • Blijf op 1,5 meter afstand van anderen.

Meer weten over griep?
Kijk voor meer informatie over griep op thuisarts.nl/griep.

Griepprik
Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde aandoeningen (zoals diabetes, een hart-, long – of nierziekte of een verminderde weerstand) kunnen ernstig ziek worden van de griep. Daarom nodigen huisartsen deze mensen elk najaar uit voor een gratis griepprik. De griepprik is de beste bescherming tegen ernstige gevolgen van griep.

De griepprik leert uw lichaam om zich te verdedigen tegen het griepvirus. Daardoor herkent uw lichaam het griepvirus bij een infectie. Dit maakt de kans om griep te krijgen kleiner. Het kan zijn dat u toch griep krijgt. De griepprik zorgt er dan voor dat u minder ernstig ziek wordt.

De griepprik is een veilig vaccin met weinig bijwerkingen. Er is al jarenlange ervaring met de griepprik. U kunt geen griep krijgen van de griepprik.

Meer informatie over de griepprik?
Kijk voor meer informatie over de griepprik op de website van de RIVM of Thuisarts.nl.

Heeft u nog vragen?
Heeft u, na het lezen van dit artikel en de aangeven pagina’s, toch nog vragen over griep of de griepprik, neem dan contact op met de doktersassistent van uw huisarts.
Heeft u griep en twijfelt u of u naar de huisarts moet: kijk op moetiknaardedokter.nl.