Op woensdag 15 november is het Wereld COPD-dag. COPD is één van de meeste voorkomende blijvende longziekten. Marco van den Broek, werkzaam als fysiotherapeut bij gezondheidscentrum de Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht en geregistreerd fysiotherapeut in longtherapie bij het Chronisch ZorgNet, brengt graag het belang van bewegen onder de aandacht. “Het is bewezen effectief dat mensen met COPD zich door fysiotherapie minder ziek voelen.”

Leven met COPD
In Nederland hebben 600.000 mensen de diagnose COPD staat er op de website van het Longfonds vermeld. “COPD is een chronische ziekte waarbij je longblaasjes kapot gaan en je minder zuurstof in je bloed krijgt. Dit zorgt voor een moe en benauwd gevoel,” legt Marco uit. Om de ziekte onder controle te houden, is bewegen essentieel. “Als je beweegt, krijg je meer weerstand. Je spieren en botten worden sterker en hebt meer energie. Bewegen maakt ook blij, omdat er een stofje vrijkomt waardoor je je prettig voelt,” aldus Marco. Hij wil mensen met COPD vooral behoeden voor te weinig beweging: “Als je niets doet, raak je juist meer benauwd.”

Blijven bewegen
Met de juiste begeleiding kun je lang leven met COPD. Fysiotherapie maakt daar een belangrijk deel van uit. Zo kijkt één van Marco’s patiënten elke week uit naar de sessie: “Ik kijk er elke week naar uit, want als ik geweest ben, heb ik weer energie”. Marco benadrukt dat bewegen bij mensen met COPD geen kwestie van moeten is, maar vooral wat mag en wat het lichaam aankan. “Fysiotherapie draagt vooral bij aan minder ziekenhuisopnames en longaanvallen. Wat iemand aankan, verschilt per individu. Ik kijk dan ook naar elk individu afzonderlijk, bij een ieder op zijn of haar eigen intensiteit,” aldus Marco.

Contact
Heeft u COPD en wilt u weten wat fysiotherapie voor u kan betekenen? Neem contact op met onze Fysiotherapie de Volgerlanden via 078 625 66 40 of [email protected]. Of klik hier voor een Zonboog fysiotherapiepraktijk bij u in de buurt.