A A

Online afspraken maken

Het is de bedoeling dat u alleen een afspraak maakt met uw eigen huisarts of praktijkondersteuner, indien dit niet lukt dan graag contact opnemen met de praktijk. U kunt een afspraak maken voor de hieronder genoemde verrichtingen.

Online afspraak huisarts:

  • een gewoon consult (geen dubbel consult)

Online afspraak praktijkondersteuner:

  • Een controle afspraak

Mocht u een eerdere afspraak willen dan de aangeboden plekken, of wilt u een afspraak maken voor een andere verrichting dan hier boven genoemd, neem dan telefonisch contact op met de assistente. U krijgt van de gemaakte afspraak niet automatisch een bevestiging of herinnering, noteer de afspraak graag direct in uw agenda.

Voor een spoed afspraak dient u telefonisch contact op te nemen met het centrum.

Kinderschoenen

Kinderschoenen kopen is geen kinderspel!

Wanneer begin je met schoenen kopen voor je kind en waar let je op?

Babytijd…..

Het voorkeur gaat uit naar het zo lang mogelijk onbekleed laten van de voetjes. De voeten kunnen dan goed bewegen.
Bij “koude”voetjes zijn sokjes voldoende. Wil je toch wat richting schoenen, ga dan op zoek naar een zeer soepele leren “sok/omhulsel”. Een licht buigzaam schoentje dat de voetjes de vrijheid laat, maar dat je kindje toch laat wennen aan iets aan de voeten.
Wacht zo lang mogelijk met echte schoentjes. Ook als kinderen gaan kruipen zijn schoenen niet nodig. Ze zitten dan juist eerder in de weg.

Eerste pasjes…….

Bij de eerste pasje blijft een soepele schoen belangrijk. De tenen moeten goede grijpbewegingen kunnen maken om steun te zoeken. De zool moet mee kunnen bewegen, maar wel altijd weer in de oorspronkelijke vorm kunnen terugkeren. Let niet alleen op de lengte van de schoen, de juiste breedte is heel belangrijk voor voeten in de groei!

De trend van sportschoenen elke dag van de week…. Het lijkt soms wel of er niets anders meer is. Allemaal lopen ze op gympies of sportschoenen, het hele jaar door. Er wordt niet op “gesport”. Maar ja, als zo’n modeverschijnsel zich aandient, is het moeilijk om weerstand te bieden. Sportschoenen zijn maar voor 1 doel bestemd, ze zijn gemaakt om tijdens het sporten of gymmen de voeten de vrijheid te geven, om ze daar te steunen waar het voor de sporter belangrijk is. Daarom zijn ze gemaakt van soepel kunststofmateriaal en alleen bedoeld om op het veld of in de sporthal/gymzaal te dragen.

In de mode…..

Het is reuze stoer om zonder bukken in en uit de schoenen te stappen. De veters zijn dan los en vaak niet vastgestrikt.
Als de schoen niet is dichtgeveterd, gaat een kind anders lopen; soms sloffen of licht voorover lopen. Voorkom (rug) klachten en veter de schoenen goed dicht.

Waar let je op bij het kopen van kinderschoenen?

Een goede schoen moet:

  • de juiste lengte hebben

Een schoen moet voldoende ruimte hebben. Dit betekent:
1. voldoende ruimte voorin de schoen (minstens 1 centimeter) omdat de voet moet kunnen doorveren en afwikkelen.
2. voldoende ruimte voor de kleine teen. Niet te spits
3. er moet voor kinderen voldoende ruimte zijn om te groeien. Minimaal een halve centimeter. Bij aankoop van de schoen rond de 1, 5 cm.

  • de juiste breedte hebben

Er zijn smalle en brede voeten die vanzelfsprekend niet dezelfde breedte aankunnen, daarom is het van belang om hier goed op te letten. Immers een smalle voet in een brede schoen gaat schuiven en een brede voet in een smalle schoen gaat knellen.

Er zijn speciaalzaken met schoenen in verschillende breedtematen.

  • een stevige hiel hebben

Een stevige hiel of contrefort is belangrijk om de voet niet onnodig te laten kantelen naar binnen of naar buiten toe en dient tevens om de voet van achteren vast te houden zodat de voet niet naar voren schuift.

  • een stijf en beweeglijk gedeelte hebben

Een voet is te verdelen in een buigzaam en een vastgedeelte.

Bij de bal van de voet,(waar de tenen beginnen) moet de zool voldoende kunnen buigen om de voet goed te kunnen afwikkelen. Hoe jonger hoe soepeler luidt het advies.

  • een voetbed hebben

Het heeft de voorkeur om in een schoen een voetbed te hebben. Dit geeft de voet ondersteuning aan de voetzool.

  • van ademend materiaal zijn gemaakt

Een voet transpireert gemiddeld een borrelglaasje vocht per dag. Het is dus belangrijk dat de schoen dit vocht kan afvoeren. Schoenen van binnen en van buiten gemaakt van leer voeren het vocht goed af.