A A

Online afspraken maken

Het is de bedoeling dat u alleen een afspraak maakt met uw eigen huisarts of praktijkondersteuner, indien dit niet lukt dan graag contact opnemen met de praktijk. U kunt een afspraak maken voor de hieronder genoemde verrichtingen.

Online afspraak huisarts:

  • een gewoon consult (geen dubbel consult)

Online afspraak praktijkondersteuner:

  • Een controle afspraak

Mocht u een eerdere afspraak willen dan de aangeboden plekken, of wilt u een afspraak maken voor een andere verrichting dan hier boven genoemd, neem dan telefonisch contact op met de assistente. U krijgt van de gemaakte afspraak niet automatisch een bevestiging of herinnering, noteer de afspraak graag direct in uw agenda.

Voor een spoed afspraak dient u telefonisch contact op te nemen met het centrum.

Bekkengordelpijn

INLEIDING

Tijdens de zwangerschap verweken de verbindingen tussen de bekkenbeenderen onder invloed van zwangerschapshormonen. Dit kan gezien worden als een voorbereiding op de bevalling: hierbij moet immers een kind door het bekken naar buiten komen. Een bekken dat minder star is en een beetje “meegeeft” is hierbij behulpzaam. Het proces van versoepeling van de verbinding tussen de bekkenbeenderen maakt dat deze beweeglijker worden ten opzichte van elkaar. Dit geeft soms pijnklachten. Benamingen die hiervoor gebruikt worden zijn bekkengordelpijn, bekkenpijn of bekkeninstabiliteit.

WELKE KLACHTEN KUNNEN ER ZIJN

Pijnklachten

– Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies, of de schede.

– Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes. Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen.

– Pijn rond de stuit (het laagste punt midden onder in de rug). De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen zoals bukken, draaien in de rug, omdraaien in bed, fietsen op een hobbelige weg, hardlopen of andere schokkerige bewegingen.

Startpijn

Een van de kenmerken van bekkenpijn is ‘startpijn’: pijn bij het starten van een beweging zoals opstaan uit een stoel.
Sneller moe worden.

Pijn en vermoeidheid gaan bij bekkenklachten meestal hand in hand. De vermoeidheid treedt het snelst op als men op één plek blijft staan en bij slenteren. Stevig doorlopen geeft vaak minder klachten. Fietsen is vaak beter vol te houden dan wandelen. Dit geldt niet voor iedereen; de ernst van de klachten speelt hierbij een rol. Langdurig in dezelfde positie zitten of liggen is vaak onplezierig.

Langzamer herstellen van vermoeidheid en pijn.

Na een vermoeiende dag heeft iedereen wel eens een dagje nodig om weer de oude te worden. Je gaat een keer vroeg naar bed en dat is het dan. Bij vrouwen met klachten van bekkeninstabiliteit ligt dat veel extremer: een uurtje winkelen is soms al voldoende om de volgende dag meer pijn en vermoeidheid te hebben dan gewoonlijk.

Indien u twijfelt of uw klachten bij bekkengordelpijn horen, raadpleeg dan uw huisarts.

WAT KUNT U AAN DE KLACHTEN DOEN?

Belangrijk is dat u de balans houdt tussen belasting en belastbaarheid. Dit betekent een evenwicht tussen wat het lichaam kan en wat het vraagt. De signalen die het lichaam kan en wat het vraagt. De signalen die het lichaam uitzendt moet u serieus nemen. Daarnaast is het belangrijk een evenwicht te vinden tussen rust en activiteit. Beweging is nodig om spieren op sterkte te houden en spierzwakte te voorkomen. Rust is van belang om banden en kapsels te laten herstellen en zo verergering van klachten te voorkomen.

De meeste zwangeren met bekkenklachten willen meer dan ze kunnen. Het is dan ook noodzakelijk keuzes te maken tussen activiteiten. Sommige activiteiten kosten veel energie en leveren weinig plezier en spierkracht op. Deze activiteiten kunt u dan ook beter achterwege laten.

Zo kost stofzuigen veel energie, het levert weinig toename van spierkracht op en het is ook nog niet leuk om te doen. Dezelfde energie kan dan beter besteed worden aan de verzorging van een ouder kind. Ook dat kost veel energie en levert weinig spierkracht op, maar het is tenminste nog leuk.

De volgende activiteiten kosten over het algemeen veel energie en leveren weinig spierkracht op: staan, trappen lopen en gebukt werken (stofzuigen, bedden opmaken, strijken, koken, kind verzorgen). Activiteiten als fietsen en zwemmen versterken juist de spieren.

HOUDINGS- EN BEWEGINGSADVIEZEN

Zitten

Zitten is vaak een probleem. Het lijkt soms alsof er geen stoel te vinden is die lekker zit.

Probeer heel bewust eens een aantal stoelen uit: hoge, lage, zachte en harde. Elke vrouw heeft zo haar eigen voorkeur. Sommige zwangeren vinden het prettig om op een tuinstoel te zitten.

Wat u zelf prettig vindt, is het belangrijkst.

Staan

Langdurig staan op een plaats is vaak een probleem. Vaak is de beste oplossing het staan te vermijden door te gaan zitten of te lopen. Als dit niet mogelijk is, dan kan het afwisselen van houding plezierig zijn. Zo kunt u gerust eens even op één been over een boodschappenkarretje leunen als dat prettig aanvoelt.

Trappenlopen

Als trappenlopen problemen oplevert, probeer dan eens zittend de trap af te gaan. Ook kunt u iedere keer dezelfde voet bijtrekken per trede. Achter uit de trap op en af is een andere oplossing.

Liggen en slapen

Als u ‘s nachts last hebt, kunt u een kussen tussen uw knieën en enkels leggen. Zijligging is vaak een plezierige houding.

In en uit bed komen

Probeer bij het uit bed komen op uw zij te rollen met uw knieën tegen elkaar aan. Als u dan uw voeten buiten het bed steekt, kunt u zich daarna met uw armen opduwen tot u zit, en vervolgens opstaan.

Aan- en uitkleden

Instapschoenen besparen veel ongemakkelijke bewegingen, evenals zittend aan- en uitkleden.

Seksualiteit

Probeer bij gemeenschap een houding te vinden waarbij u uw benen niet extreem spreidt.

Zijligging blijkt vaak een plezierige houding.

Keukenwerkzaam heden

Zitten op een kruk met wieltjes is minder belastend dan de hele tijd opstaan en gaan zitten.

Duw de kruk wel naar achteren met uw voeten, maar probeer niet al zittend op deze manier de kruk naar voren te halen.

Autorijden

Bij het instappen kunt u een plastic zak op de stoel leggen. U gaat hierop zitten met uw knieën bij elkaar en al draaiend, met het plastic op de stoel, haalt u uw benen naar binnen. Om onder het rijden niet van de stoel te glijden, moet u de plastic zak wel verwijderen.

Bij het rijden kunnen snelle bewegingen van de voet (remmen) pijnlijk of onmogelijk zijn.

NA DE BEVALLING

Klachten over bekkengordelpijn zijn na de bevalling niet ineens voorbij. Al zijn de zwangerschapshormonen verdwenen, het duurt vaak een tijd voordat de verbinding tussen de bekkenbeenderen weer hun oude stevigheid terug hebben. Daarnaast is er de belasting bijgekomen van het optillen en dragen van je kind.

Het blijft dus zoeken naar de balans tussen rust met spierverslapping als gevolg en te veel activiteit met toename van pijn als gevolg.

Vermijdt in de kraamperiode het nemen van grote stappen (bijv. in en uit bad stappen), trappen lopen en op één been staan.

Voor zover bekend heeft het geven van borstvoeding of het gebruik van de pil geen invloed op het herstel van de klachten.

Oefeningen die u kunt doen om de spieren rondom het bekken weer steviger te maken zijn:

– het aanspannen van de bekkenbodemspier (doen als of je een windje tegen houdt of de plas wordt opgehouden, zonder dat je hierbij je bil of beenspieren aanspant). Let er ook goed op dat je de bekkenbodemspier weer ontspant.

– Het intrekken van de onderbuik (navel in de buik)

Oefeningen die na de kraamperiode weer rustig opgebouwd kunnen worden zijn:

1. squatten. Ga rechtop staan. Zet de benen op heupbreedte en buig langzaam door de knieën naar beneden. Kom langzaam weer terug.

2. Schuine buikspier. Ga op de grond liggen, buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Duw de onderrug tegen de grond. Kom schuin omhoog: ga met de linker schouder richting je linker knie en ga weer terug. Wissel van richting.

3. Rugspieroefening. Ga op de buik liggen met een kussentje onder je buik. Strek de armen naar voren en trek je onderbuik in. Til tegelijkertijd je rechterbeen en linkerarm omhoog en kom langzaam weer terug. Wissel. Het hoofd hoeft niet opgetild te worden.

Dit zijn algemene oefeningen. Merkt u dat uw klachten niet minder worden en! of ervaart u beperkingen in het dagelijks leven neem dan contact op met uw huisarts of fysiotherapeut.