Elk jaar in januari laten mensen wereldwijd alcohol staan. Om het nieuwe jaar te begonnen met een nuchtere, frisse start drinken zij een maand lang geen alcohol. Heeft u de alcohol nog niet laten staan deze maand, maar zou u wel mee willen doen? Geen punt, want de uitdaging van Dry January, in Nederland IkPas genoemd, kunt u op ieder moment aangaan. Lees hier wat het effect is van geen alcohol, zodat u gemotiveerd kunt beginnen.

Is Dry January iets voor u?

Of u nu weinig of regelmatig alcohol drinkt, Dry January is er voor iedereen die de uitdaging aan wilt gaan om een maand lang alcoholvrij te zijn. Op de website van ikpas.nl kunt u zich aanmelden en kunt u terecht voor vragen, tips, artikelen, recepten en badges die u kunt verdienen met uitdagingen. Deze uitdaging is niet specifiek bedoeld om mensen aan te zetten om nooit meer alcohol te drinken, maar vooral om uw alcoholgebruik even te pauzeren.

 • Bewustwording van alcoholgebruik
  Door tijdelijk geen alcohol te drinken merkt u welke rol alcohol (vaak onbewust) in uw leven speelt. 58% van de deelnemers is zich na IkPas meer bewust van hun alcoholgebruik en kiest bewuster óf, wannéér en hoevéél ze willen drinken in plaats van te handelen uit gewoonte.
 • Minder alcohol drinken
  Door mee te doen aan IkPas drinkt u ook na de pauzeperiode structureel minder. Zes maanden na IkPas dronken deelnemers gemiddeld ruim 30% minder dan voor de pauzeperiode.
 • Beter slapen
  Door tijdelijk geen alcohol te drinken slaapt beter. 55% van de deelnemers kan dat beamen. En ook deelnemers die in het verleden slaapdagboeken invulden, hadden die ervaring.
 • Lichamelijk fitter voelen
  Door geen alcohol te drinken, voelt u zich fitter. Dit wordt door 62% van de deelnemers bevestigd.
 • Mentaal fitter voelen
  Ook mentaal heeft u profijt van geen alcohol drinken. 63% van de deelnemers ervaart dit.
 • Beter ‘nee’ kunnen zeggen
  Geen alcohol drinken is misschien ook wennen voor uw omgeving; u zult standvastig moeten zijn in het weigeren van ‘rondjes’. 64% kan na afloop van de pauzeperiode beter ‘nee’ zeggen tegen alcohol. Daarvoor hoeven ze niet per se de BOB (bewust onbeschonken bestuurder) te zijn!
 • Goed voorbeeld voor jongeren
  Met een pauzeperiode stelt u zich een voorbeeld aan jongeren. 50% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. Ook jongeren merken dit op, zo bleek uit onderzoek.
 • Doorbreken van gewoontegedrag
  Meedoen met IkPas betekent uw gewoontes doorbreken. Maar liefst 43,5% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan.
 • Afvallen
  32% van de deelnemers is na de actie van IkPas gewicht kwijtgeraakt. Voor menig deelnemer een belangrijke reden om ook na IkPas minder alcohol te drinken.
 • Geld besparen
  Door geen alcohol te kopen, bespaart 55% van de deelnemers geld.

Bron: IkPas.nl

Waar wacht u nog op?

Overweegt u om mee te doen aan de uitdaging en een maand lang alcohol te laten staan? U kunt elke dag starten! Deze tips helpen u daarbij:

 1. Houd een dagboek bij van uw alcoholgebruik. Zo krijgt u inzichtelijk hoeveel u drinkt, wanneer, met wie en waarom.
 2. Maak een lijst met uw redenen om te pauzeren met alcohol. Bewaar dit lijstje waar u het regelmatig tegenkomt.
 3. Beloon uzelf. Bedenk van te voren waarmee u zichzelf gaat belonen als u uw doel heeft gehaald.
 4. Bereid u voor op moeilijke situaties, zoals het weigeren van alcohol als iemand u een alcoholisch drankje aanbiedt. Bedenk van te voren wat u dan kunt doen.
 5. Zoek steun in uw omgeving. Zo wordt ‘nee’ zeggen makkelijker en kunt u steun krijgen als u het zwaar heeft.